středa 3. srpna 2011

Nespavec

Exisují dva druhy lidí - spavci a nespavci. A každá z těch komunit má nějaké zvláštnosti, o nichž se druzí nikdy nedozvědí, protože v okamžicích, kdy probíhají nejlepší okamžiky života jedněch, ti druzí spí. Infiltrace do skupiny nepřichází v úvahu, jelikož spavec není ani fyzicky ani psychicky mocen docenit, co zažívá nespavec v okamžicích největší euforie a platí to i naopak. Ačkoli riskuji věčné zatracení, rozhodla jsem se prozradit, co se odehrává v hodinách, kdy VY - spavci prožíváte nejslastnější REM fáze.

Svět se totiž na dvě hodiny promění ve zcela jiné místo, jehož obyvatele spojují neomyvatelné ospalky, neučesatelná vrabčí hnízda a pozoruhodné modely na hranici spacího, joggingového a maškarního úboru. Se slastně připitomělými výrazy se zívající zombie courají po ulicích a čerpajíc energii z nedávno přerušeného spánku, šíří kolem dětsky naivní radost z nového dne. V ulicích voní teplé rohlíky, zelináři vybalují křupavou zeleninu a květinářky kropí barevné pugéty studenou rosou.

Empirický výzkum navíc prokázal, že ať se pohybujete kdekoli po světě je šestá až osmá hodina ranní jediný úsek dne, kdy se lidé zdraví - a to bez výjimky. Řidič náklaďáku, který by se za běžného provozu vzteky vzňal, kyne spokojeně stařence courající se s ufuněným psíkem připomínajícím štangli salámu. Ona stařenka zase hlasitě poklonkuje: "Zdravím Vás mladá paní!" Ačkoli odpoledne to téhle fuchtli, co bydlí vedle a neví, kam s penězma, pořádně natře na setkání s letkou svých podobně zahořklých přítelkyň.

A mladá paní? Ta s úsměvem popřeje dobré ráno té nemožné kariéristce, která ve vile vedle jejího domku žije sama a už by si přece dávno měla uvědomit, jak je pro ženu důležité mateřství a manželova opora.

Zdraví se nespavci na kolonádě v Karlových Varech a zapomínají na nevraživost vůči ruským братům. Zdraví se starší páni sedící nad kapučínem u Fora Romana s turisty, kteří už nemohli dospat hrůzou, že všechny symboly z knihy Dana Browna do rána zmizí. U čerpací stanice na Smíchově se zdraví řidiči s bezdomovci, kterým už omrzaly palce, a tak si jdou zahřát ruce pod teplý proud vody na záchod, který se nezamyká. A zdraví se joggující modelky se zarytými koňačkami v Central Parku, jež vzájemně nikdy nepochopí, jak takhle může holka žít.

Po dvě ranní hodiny se zapomíná na křivdy, ústrky a bezpráví, nikdo ještě nestihl nikoho rozlítit a nikdo nestačil být naštván. Funguje se v jiném režimu, který nepovažuje za zvláštnost, máte-li každou ponožku jinak barevnou a na zadku na teplácích nápis K nakousnutí. Promíjí se kabát, který milujete, ale bohužel už vyšel z módy, radostné pohvizdování a dokonce i rozmařilé vyskakování do kroku. Lidé se zkrátka nechávají žít a jejich práh tolerance přetéká jako kouzelný hrnek vařící nekonečné zásoby krupičné kaše. Nespavci se tou sladkou pochoutkou brodí a nabírají ji plnými hrstmi. Ty mně a já zas tobě.

Přímou úměrou s přibývajícím počtem lidí na ulicích, s chladnutím pečiva na pultech a hadrovatěním zeleniny se ale uvolněné obličeje postupně opět vrací do svých obvykle naprogramovaných podob. Zdravení ustane a krupičná kaše se promění ve smrduté bláto. Nezbývá než si nazítří zase přivstat... nebo se stát propagátorem kultury nespavců. Já osobně začnu od těch různobarevných ponožek.

Najdete i na ELLE.cz

1 komentář:

  1. už rok si slibuju, že vstanu rano v pet a pujdu...ale stele je pro mne snazsi nejit spat...Diky Barboro Vanickova, pro tebe to udelam
    Jana Kovandova, ortodoxní spavice

    OdpovědětVymazat