čtvrtek 24. května 2012

Potížistická kráva

Medvědoidní bodrý týpek, který nás v Německu učil neoblíbenému jazyku, se jednou rozpovídal o přátelských vztazích a vypadla z něj překvapivá informace. Když už se jednou stanete přítelem, nemáte právo dělat kiksy, problémy, ba ani malé chybičky. Prostě musíte být dokonalý, vždy připraven stát kamarádovi za zády, když toho bude třeba, nikdy nesmíte mít ironické a rýpavé poznámky a pravděpodobně ani premenstruační syndrom, kocovinu nebo jen pouhou rýmu, jež by vás na okamžik učinila protivnými a nabroušenými, ukňouranými či nepěknými.

Vysvětlovali jsme tehdy učiteli, že v Čechách to máme přesně naopak, a že když už se tedy jednou stanete přítelem, můžete se prakticky chovat jako hovado a bude vám to trpěno, jelikož na vás byly už předtím shledány nějaké podstatnější charakterové klady, díky nimž je vaše podivínství omluveno.
Odpovědí nám bylo, že to je nějaké záhadné, a že když už jednou někoho pustíš k sobě blíž, má se zatraceně snažit. Nevím, nevím, ale v tomto asi s tou německou mentalitou mnoho společného nemáme.
Ono je totiž v podstatě docela fajn posadit se s kamarádkami nad hrnek hořké kávy (protože cukr je v našem domě nedostatkové zboží) a začít jedna přes druhou štkát a rýpat a pošťuchovat a komentovat všechny přešlapy posledních dní.
Málokdy se člověk tak pěkně nasměje jako na cizí – přítelčin účet. Jedna, jejíž vztah se zaručeně a do týdne zhroutí, jakmile vzduchem proletí slovo svatba, další, která má doma tichou domácnost, protože nenahlásila kamarádce, kam jde a kdy přijde, jiná, které bývalý přítel nadává do uklízeček hajzlů a osoby nicotnější než odporný červ, plankton a ušlapaný prach dohromady. Když se pak káva vymění za něco ostřejšího, skončí to obvykle výbuchy smíchu střídanými pláčem nad hořkým osudem, několika podlitinami a nutností oznámit celému světu, že se tu sešly samé „potížistické kráááávy!“.
Koho by zajímal nějaký árijec s bezchybným a dokonalým chováním, jímž vám bude jen dokazovat, jak jste sama nemožná? Nejlepší kamarádky jsou právě naopak ty nejpotížističtější, takové, které chápou, že jste protivná, že vypadáte ukrutně, protože nemáte peníze na barvu na vlasy a taky že se potřebujete někdy vybulet u romantické komedie a jindy zas opít do bezvědomí, protože je to jediný stav, ve kterém vám je momentálně dobře. Tak takové kamarádky by se měly do zlata zasadit a za každého z těch jejich strašáků ve skříni dostat na vrch nějaký drahý kámen! Amen!

Žádné komentáře:

Okomentovat